DIJAGNOZA NEPLODNOSTI

Dijagnoza neplodnosti počinje procjenom plodnosti obaju partnera. Ginekolog određuje procjenu plodnosti žene na temelju podataka o općem i ginekološkom zdravlju, o trajanju neplodnosti i o stvarnoj izloženosti zanošenju. Nakon ginekološkog pregleda (koji uključuje obrisak vrata maternice), utvrđuje se sposobnost ovulacije žene. Potrebno je ustanoviti i prohodnost jajovoda kod partnerice. Najčešće pretrage kojima se ispituje prohodnost puta od ulaska u rodnicu do ušća jajovoda u trbušnoj šupljini su histerosalpingografija (HSG), a u sklopu obrade steriliteta na raspolaganju su nam i histeroskopija i laparoskopija.

Histerosalpingografija (od latinskog histera= maternica, salpinx=jajovod, grafein=pisati) je unošenje vodotopljive kontrastne tekućine u vrat maternice. Tekućina je vidljiva na rendgenskom aparatu pa se na monitoru promatra njeno kretanje kroz ženin spolni sustav. Tijekom pretrage izrađuju se snimke koje služe za daljnju analizu. Postoje li smetnje prohodnosti, tekućina neće ući u sve dijelove ženskog spolnog sustava što će biti vidljivo i na snimkama. Pretraga se radi u prvom dijelu ciklusa, a neće se obaviti postoji li krvarenje iz spolnog sustava, trudnoća, upalni proces ili alergija na jod, koji je sastavni dio kontrastne tekućine. Ta metoda je pouzdana u oko 65% slučajeva i nije jedina dijagnostička metoda.
Histeroskopija je vizualni pregled maternice optičkim instrumentom. Provodi se u objema fazama menstrualnog ciklusa kao nadopuna histerosalpingografiji.

Laparoskopija je pregled trbušne šupljine uređajem laparoskopom. Provodi se u općoj anesteziji i daje najviše podataka o unutarnjim spolnim organima.

Naravno, muškarci također moraju odraditi svoj dio posla i posjetiti androloga (liječnika-specijalistu za muški spolni sustav), koji će odrediti tijek pretraga procjene plodnosti.

Kontaktirajte nas

Možete nas kontaktirati zbog savjeta, informacije ili dogovora za preglede na telefon.
Putem e-maila ili kontakt obrasca nije se moguće predbilježiti na pregled te vas molimo da to učinite putem telefona ili osobno u ordinaciji.
Cijene pojedinih pregleda možete saznati putem telefona ili maila, ako znate koje biste vrste pregleda htjeli ili trebali učiniti.